maanantai 25. elokuuta 2008

Vahvoja ilmastosignaaleja

Valtioneuvoston kanslia julkisti tänään kolme selvitystä ilmasto- ja energiapoliittisen tulevaisuusselonteon taustaksi. Helsingissä pidetyssä seminaarissa julkistetut selvitykset käsittelevät ilmastonmuutoksen äärimmäisiä riskejä, lämpenemisen rajoittamista enintään kahteen asteeseen ja pitkän aikavälin ilmasto- ja energiapolitiikan laatimista skenaarioiden avulla.

Selvitykset keskittyvät Suomen näkökulmaan, mutta varsinkin Gaia Consultingin tekemä skenaarioihin keskittyvä selvitys korostaa myös globaalia vastuuta. Keskeinen johtopäätös on, että tarvittava teknologia lämpenemisen rajoittamiseen on suurin osin jo olemassa mutta tarvitsemme laajamittaista käyttöönottoa ja taloudellisuuden varmistamista erilaisin ohjauskeinoin. Teknologian lisäksi tarvitaan yhteiskuntien kattava siirtyminen vähähiiliselle uralle niin kulutuksessa kuin tuotannossa.

Tänään uutisoitiin hesarissa myös Amerikasta vahva ilmastosignaali; katumaasturit ja bensasyöpöt pick-upit jäävät autokauppiaiden käsiin. Viime viikolla Kauppalehti jo uutisoi että GM pyrkii eroon Hummer-bisneksestä mutta kukaan ei halua ostaa. Amerikkalaiset saadaan siis ilmastotalkoisiin mukaan ainakin bensan hinnan noustessa jos ei politiikalla onnistu.