perjantai 10. lokakuuta 2008

Päivähoidon vaihtoehtoja lisättävä

Kokopäiväisen päivähoidon ja kotihoidontuen lisäksi olisi tarpeen kehittää joustavampia päivähoitomuotoja. Osapäivähoidon, kerhojen ja tarpeen mukaan saatavilla olevan kotiavun tarjoaminen olisivat lapsiperheiden arkea helpottavia hoitomuotoja, jotka myös vähentäisivät kokopäiväpaikkojen tarvetta ja sitä kautta päivähoidon kokonaiskustannuksia.

Päivähoitopaikkojen paikallista saatavuutta on myös pystyttävä parantamaan. Tämä on suuri haaste kasvavassa Espoossa. Kotihoidontuen Espoo-lisän korotuksella voitaisiin vähentää päiväkotijonojen ruuhkia. Lisäksi olisi järkevää varmistaa yksityisten päiväkotien toiminnan edellytykset. Palvelusetelimalli, jossa hoitomuodon voisi valita vapaammin olisi kokeilun arvoinen ratkaisu. Tällä hetkellä päivähoidon tarjonta ei riitä tarpeeseen joten tällä tavoin voitaisiin helpottaa ongelmaa, antaa enemmän valinnanvapautta vanhemmille ja tehdä yksityisen päivähoidon järjestäminen kannattavaksi. Monipuolinen palvelutarjonta helpottaisi sopivan hoitomuodon löytämistä eri perheiden tarpeisiin. Omat kokemukseni yksityisestä päiväkodista ovat olleet erittäin hyviä. Pieni päiväkoti ja pysyvä henkilökunta oli lapsille hyvä ympäristö.

Yksi yksityisen päivähoidon lisäetu on se, että yksityisillä hoidontuottajilla hakuprosessi on huomattavasti asiakasystävällisempi kuin tällä hetkellä kunnallisessa päivähoidossa. Yksityiseen hoitoon voi hakea vaikka vuotta ennen tarvetta, jolloin paikka järjestyy varmimmin haluttuna aikana ja halutussa paikassa ja perhe säästyy suurelta määrältä stressiä. Kunnallisessa hakuprosessissa neljän kuukauden hakuikkuna johtaa ikäviin viime hetken kaoottisiin tilanteisiin. Hakuprosessia olisi joka tapauksessa muutettava perheiden tarpeet paremmin huomioivaksi.