lauantai 15. marraskuuta 2008

Suomen ilmasto- ja energiastrategiasta

Reilu viikko sitten julkaistun Suomen pitkän aikavälin ilmasto- ja energiastrategian energiankäytön tavoitelukemat ovat yllättäviä.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on esimerkiksi sähkön kulutus. Strategian tavoitteissa sähkön kulutus kasvaa vuoteen 2020 asti jopa 10% tämän hetken kulutuksesta ja kääntyy vasta sitten laskuun. Tätä taustalogiikkaa on vaikea ymmärtää - miten kulutus kasvaisi noin paljon vielä yli kymmenen vuoden ajan, kun Energiateollisuuden tilastojen mukaan jo syyskuun 2008 sähkönkulutus oli 3,2% alempi kuin viime vuonna? Saman tilaston mukaan sähkönkulutuksen 12 kk liukuvat muutosprosentit ovat olleet laskevia jo kahden vuoden ajan vaikka kaavailtuja uusia energiatehokkuustoimenpiteitä vasta suunnitellaan. Useita energiaintensiivisiä tuotantolaitoksia on myös suljettu tai ollaan sulkemassa. Lisäksi teollisuuden investoinnit ovat suurelta osin holdissa rahoitusmarkkinoiden kriisin vuoksi.

Myös energian loppukulutuksen tavoitteessa strategiassa on nousua vuoteen 2013 asti jolloin kulutus lähtisi laskuun. Tilastokeskus kuitenkin on uutisoinut että jo tänä vuonna energian loppukulutus laski 4% alkuvuonna.

Kuten on uutisoitukin, yllättävien kasvulukemien taustalla on se, että teollisuudelle taataan kaikki sen haluama sähkö. Olisi kyllä kiinnostavaa kuulla, mistä tämä tarve muodostuu kun kaikki luvut viittaavat toiseen suuntaan.