lauantai 24. tammikuuta 2009

Elvyttävät viherkaulushommat

Nyt kun elvytysideat on kovasti tapetilla olisi toivottavaa että ei hätäiltäisi vaan mietittäisiin mitä yhteiskuntamme juuri nyt oikeasti tarvitsee. Hyvää elvytystä on sellainen, mistä jää pitkäaikaista hyötyä meille kaikille. Tiet ja sillat paikoissa, missä niitä ei tarvita eivät ole hyvää elvytystä, eikä kestämätön luonnonvarojen tuhlaus vain siksi että rattaat pysyisivät pyörimässä.

Juuri nyt erityisen tärkeää olisi panostaa uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuteen, mitkä tuovat muutakin kuin työllistävää hyötyä. Näistä viherkaulushommista seuraa säästöä energiakuluissa ja ne auttavat meitä saavuttamaan EU:n jäsenmailleen asettamat päästötavoitteet. Lisäksi säästyy luonnonvaroja ja luomme osaamista, jolle on laaja globaali kysyntä. Harva ala kasvaa ja rekrytoi tälläkin hetkellä, ja clean tech on yksi sellainen.
Ilmasto- ja energiastrategia alkaa kääntyä konkreettisiksi toimiksi. Saamme lopulta syöttötariffit uusiutuvalle energialle ja uusiutuvan energian tuettuja investointihankkeita on lähdössä käyntiin. Määrät ovat vielä kylläkin todella pieniä potentiaaliin ja tarpeeseen nähden, alku kuitenkin.

Toinen asia, johon kannattaa panostaa, on tutkimus ja tuotekehitys. Ne luovat hyvinvointia pitemmällä aikavälillä. Minkä alojen T&K sitten on erityisen tärkeää? Suomessa asioita on priorisoitu strategisen huippuosaamisen keskittymiä, SHOKeja perustamalla. SHOKeissa energia ja ympäristöasiat ovat voimakkaasti esillä erityisesti Cleen Oy:ssä. SHOKeihin ohjataan jatkossa leijonanosa julkisista tutkimus- ja tuotekehitystuista. Innovaatiostrategiassa on myös luotu helikopteriperspektiivin tavoitteet T&K:lle. Paljon hyvää on tehty, mutta miten nämä siirtyvät käytäntöön, sen alamme nähdä lähivuosina.

Tärkeää on myös elvytys, joka parantaa merkittävästi hyvinvointiamme - vaikkapa homekoulujen korjaukset, joista seuraa myös melkoiset kumuloituvat säästöt sairauskuluissa.