perjantai 24. huhtikuuta 2009

Energiatehokkuusjulkistus

Sitra julkaisi tänään "Energiatehokkuus kansainvälisesti" -raportin, jota olen ollut mukana kirjoittamassa. Kokosimme siinä kansainvälisten edelläkävijöiden keinovalikoimasta Suomelle sopivia suosituksia energiatehokkuuden parantamiseksi. Raportti tukee kansallisen energiatehokkuustoimikunnan työtä.

Analyysissä on käsitelty pääosin valtiotason toimia yhdyskuntasuunnittelun, rakentamisen, liikenteen, asumisen, palveluiden ja päästökauppasektorin ulkopuolisen teollisuuden aloilla. Lähempään tarkasteluun valittiin 12 edelläkävijämaissa toteutettua tai suunniteltua toimenpidettä, joiden arvioitiin olevan toteutuskelpoisia ja joilla arvioitiin olevan vaikuttavuutta myös Suomen oloissa. Tarkastelimme mm. sähköautojen käyttöönoton tukemista Tanskassa, Alankomaiden satelliittiperustaista liikennetariffijärjestelmää ja korjausrakentamisohjelmaa, Itävallan kokonaisvaltaista ilmasto-ohjelmaa, Ruotsin kunnallista energianeuvojajärjestelmää, Freiburgin ja Vancouverin yhdyskuntasuunnittelua, Japanin Top Runner laitestandardijärjestelmää ja globaalia ESCO-toimintaa.

Vaikka pääosin suositukset koskevat valtiotason toimia monet annetuista suosituksista tuovat ideoita myös kunnallispolitiikkaan. Espoossa tarvittaisiin esimerkiksi lähiöiden peruskorjausohjelma, kunnallisia energianeuvojia ja energiatehokkuutta parantavaa kokonaisvaltaista yhdyskuntasuunnittelua.