lauantai 25. heinäkuuta 2009

Tanska ekonäkökulmasta

Lomailimme Tanskassa viikon maaseutua kierrellen Fynin ja Jyllannin saarilla. Maaseutukylissä ruokokatot ja vanha rakennustyyli olivat edelleen arvossaan ja puutarhat upeita. Mansikoita ja perunoita myytiin tiloilta suoraan ja luomuviljely oli todella suosittua. Yövyimme maatiloilla, joista kaikilla aamiaisella oli pöydässä luomumaitoa. Kaupoissakin luomutuotteet olivat ihan eri tavalla esillä kuin Suomessa.

Lähes kaikilla pienilläkin kylillä oli pelloillaan omat tuulivoimalat. Tuulivoimalat näyttävät hyvältä maaseutumaisemassa, ja tuovat lähes neljänneksen maan sähkökapasiteetista. Merellä sijaitsevat offshore-tuulipuistot muodostavat toki suuren osan kokonaiskapasiteetista. Tuulivoimaan on Tanskassa satsattu määrätietoisesti jo vuosikymmenten ajan. Lisäksi Tanskassa valmistellaan sähköautojen laajamittaista käyttöönottoa.

Maaseudulla pyöräilyä varten Tanskassa on hauskoja kapeita pyöräkaistoja maanteiden varsilla. Tien reunan ja pyöräkaistan välissä on puolisen metriä ruohokaistaa, ja sitten noin puolen metrin asvaltoitu pyöräkaista. Ja pyörillä kulkevia ihmisiä näkeekin todella paljon. Tällä tavalla Suomeenkin voisi saada hyviä pyöräilyreittejä haja-asutusalueelle halvemmin kuin täysimittaisia pyöräteitä rakentamalla.

Kirkkaita rantavesiä käy kyllä kateeksi. Itämeren häntien liittyessä Kattegatiin luonnonrannat ovat niin upeita että niistä voi vain aavistella miltä Suomenkin rannikolla on näyttänyt vuosikymmeniä sitten.